Bijzondere omstandigheden in de zwangerschap

Zwangerschap

Bijzondere omstandigheden
in de zwangerschap

Lang niet altijd verloopt een zwangerschap of bevalling zoals je zou willen. Helaas zijn er veel vrouwen die hun bevalling traumatisch ervaren hebben. Die ervaring neem je natuurlijk mee in een volgende zwangerschap en heeft daar invloed op. Ook als jullie eerder een kindje hebben verloren (vroeg of later) in de zwangerschap is de volgende zwangerschap verre van onbezorgd. Ook (extreme) angst voor een geboorte komt vaak voor.
In al deze gevallen kan haptonomie uitkomst bieden!

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is bij uitstek geschikt voor vrouwen met (extreme) angst voor de bevalling of voor hen die in het verleden een vervelende ervaring hebben gehad rondom zwangerschap of geboorte. Als je bijvoorbeeld traumatisch terugkijkt op een eerdere geboorte, of je hebt eerder een kindje verloren (of dat nu vroeg of later in de zwangerschap was).
Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze vorm van begeleiding die aantoont dat angst voor de bevalling afneemt door het volgen van haptonomische zwangerschapsbegeleiding.


BEVALLINGSTRAUMA
Als een eerdere bevalling traumatisch voor jou is verlopen, kun je daar heel veel last van hebben. Niet alleen kort na de bevalling, maar ook (heel veel) jaren later nog.
Door individuele haptotherapeutische begeleiding in de zwangerschap te volgen kunnen we hier aan werken. Ik kan je helpen dit trauma te verwerken. Als het nodig is pas ik EMDR toe, maar er zijn ook andere manieren om deze nare ervaring een plekje te geven.
Dit doen we het liefst voordat je opnieuw zwanger raakt. Maar ook als je al zwanger bent is het mogelijk om met dit trauma aan de slag te gaan. Zo kun je weer verwachtingsvol uitkijken naar je komende bevalling. 

Sommige vrouwen beseffen pas vele jaren later hoeveel last zij nog hebben van een eerdere bevalling. Dat is helemaal niet raar! Dus ook al is je kind al een tiener of zelfs volwassen, ook dan is het zinvol om een trauma van de bevalling te verwerken.
Je bent welkom in mijn praktijk. 

VERLIES
Als je in een eerdere zwangerschap te maken hebt gehad met verlies, bijvoorbeeld een miskraam of het overlijden van je kindje later in de zwangerschap, rondom de geboorte of erna, is een volgende zwangerschap vaak extra spannend. Veel vrouwen houden de gehele zwangerschap een soort ‘reserve’ naar het ongeboren kindje. “Eerst maar eens zien dat het kindje levend geboren wordt, daarna ga ik me aan het kindje hechten.” Hoewel deze strategie volkomen begrijpelijk is, brengt het ook problemen met zich mee. Want ergens voel je wel aan dat dit niet de manier is. Immers, al zou ook dit kindje overlijden, dan is het juist voor het afscheid belangrijk om een band te hebben. ‘Loslaten is pas mogelijk als je het hebt vastgehouden.’ En juist dat vasthouden is zo spannend. Haptonomische begeleiding in de zwangerschap is bij uitstek geschikt om (indien gewenst) samen met je partner hier aandacht aan te geven. Zodat het nieuwe kindje zich welkom weet, en jij (jullie) kunnen genieten van de zwangerschap.

Het is mogelijk om samen met je partner te kiezen voor haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Jullie komen dan samen in mijn praktijk om bezig te gaan met het hechten aan het nieuwe kindje. Er is dan geen sprake van therapie, maar van begeleiding. Soms is dit niet voldoende en is er therapie nodig. In dat geval kiezen we voor individuele haptotherapie waarbij de zwangere alleen de sessies volgt. 

Ook kan er sprake zijn van verlies in je (nabije) omgeving, bijvoorbeeld een ouder die overlijdt. Gevoelens van blijdschap om deze zwangerschap en verdriet om het overlijden lopen dan enorm door elkaar heen. Dit kan erg verwarrend zijn. Het is belangrijk aan al deze gevoelens ruimte te geven. Ook hier kan haptotherapie een uitkomst zijn. Bel of mail gerust voor informatie of het maken van een afspraak. 

BEVALLINGSANGST
Angst voor een bevalling komt helaas veel voor. Vaak ligt de oorzaak in een eerder meegemaakte vervelende ervaring tijdens de bevalling. Als eerste is het belangrijk om die ervaring een plekje te geven voordat je vooruit kunt kijken naar de komende geboorte (zie hierboven onder het kopje Bevallingstrauma). Maar, ook al is de vorige bevalling ‘verwerkt’, dan nog kan er angst zijn voor de komende. Of misschien ben je wel in verwachting van je eerste kindje en is er (extreme) angst voor de komende geboorte. Ook daar kunnen we samen naar kijken. Soms is dan EMDR een oplossing, maar er zijn ook andere manieren om vol vertrouwen naar een komende geboorte toe te leven. Ik help je (jullie) hier graag bij!

 

Durf je het aan? Jullie overleden kindje
‘mee te nemen’ in deze zwangerschap? Zodat het geen buitenstaander wordt, maar er net zo goed mag zijn als het kindje wat nu in je buik groeit!