Soms gaat het

niet vanzelf

Bijzondere omstandigheden in de zwangerschap

Lang niet altijd verloopt een zwangerschap of bevalling zoals je zou willen. Helaas zijn er veel vrouwen die hun bevalling traumatisch ervaren hebben. Die ervaring neem je natuurlijk mee in een volgende zwangerschap en heeft daar invloed op. Ook als jullie eerder een kindje hebben verloren (vroeg of later) in de zwangerschap is de volgende zwangerschap verre van onbezorgd. Ook (extreme) angst voor een geboorte komt vaak voor. In al deze gevallen kan haptonomie uitkomst bieden!

“Je hoeft niet alleen te lopen, ik wandel met je mee!”

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is bij uitstek geschikt voor vrouwen met (extreme) angst voor de bevalling of voor hen die in het verleden een vervelende ervaring hebben gehad rondom zwangerschap of geboorte. Als je bijvoorbeeld traumatisch terugkijkt op een eerdere geboorte, of je hebt eerder een kindje verloren (of dat nu vroeg of later in de zwangerschap was).
Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze vorm van begeleiding die aantoont dat angst voor de bevalling afneemt door het volgen van haptonomische zwangerschapsbegeleiding.

Verlies

Als je in een eerdere zwangerschap te maken hebt gehad met verlies, is een volgende zwangerschap vaak extra spannend. Veel vrouwen houden de gehele zwangerschap een soort ‘reserve’ naar het ongeboren kindje. “Eerst maar eens zien dat het kindje levend geboren wordt, daarna ga ik me aan het kindje hechten.” Hoewel deze strategie volkomen begrijpelijk is, brengt het ook problemen met zich mee. Want ergens voel je wel aan dat dit niet de manier is. Immers, al zou ook dit kindje overlijden, dan is het juist voor het afscheid belangrijk om een band te hebben. ‘Loslaten is pas mogelijk als je het hebt vastgehouden.’ En juist dat vasthouden is zo spannend. Haptonomische begeleiding in de zwangerschap is bij uitstek geschikt om (indien gewenst) samen met je partner hier aandacht aan te geven. Zodat het nieuwe kindje zich welkom weet, en jij (jullie) kunnen genieten van de zwangerschap.

Het is mogelijk om samen met je partner te kiezen voor haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Jullie komen dan samen in mijn praktijk om bezig te gaan met het hechten aan het nieuwe kindje. Er is dan geen sprake van therapie, maar van begeleiding. Soms is dit niet voldoende en is er therapie nodig. In dat geval kiezen we voor individuele haptotherapie waarbij de zwangere alleen de sessies volgt.

Bevallingstrauma

Als een eerdere bevalling traumatisch voor jou is verlopen, kun je daar heel veel last van hebben. Niet alleen kort na de bevalling, maar ook (heel veel) jaren later nog.

Door individuele haptotherapeutische begeleiding in de zwangerschap te volgen kunnen we hier aan werken. Ik kan je helpen dit trauma te verwerken. Als het nodig is pas ik EMDR toe, maar er zijn ook andere manieren om deze nare ervaring een plekje te geven. Dit doen we het liefst voordat je opnieuw zwanger raakt. Maar ook als je al zwanger bent is het mogelijk om met dit trauma aan de slag te gaan. Zo kun je weer verwachtingsvol uitkijken naar je komende bevalling. 

Sommige vrouwen beseffen pas vele jaren later hoeveel last zij nog hebben van een eerdere bevalling. Dat is helemaal niet raar! Dus ook al is je kind al een tiener of zelfs volwassen, ook dan is het zinvol om een trauma van de bevalling te verwerken.
Je bent welkom in mijn praktijk. 

Bevallingsangst

Angst voor een bevalling komt helaas veel voor. Vaak ligt de oorzaak in een eerder meegemaakte vervelende ervaring tijdens de bevalling. Als eerste is het belangrijk om die ervaring een plekje te geven voordat je vooruit kunt kijken naar de komende geboorte (zie hierboven onder het kopje Bevallingstrauma). Maar, ook al is de vorige bevalling ‘verwerkt’, dan nog kan er angst zijn voor de komende. Of misschien ben je wel in verwachting van je eerste kindje en is er (extreme) angst voor de komende geboorte. Ook daar kunnen we samen naar kijken. Soms is dan EMDR een oplossing, maar er zijn ook andere manieren om vol vertrouwen naar een komende geboorte toe te leven. Ik help je (jullie) hier graag bij!

Hoe kan ik een afspraak maken?

Bij LEEF kun je meteen zelf een digitale afspraak maken voor een intake haptotherapie of een eerste afspraak voor haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Heb je liever (eerst) direct contact bel dan naar 06-28340464 of mail naar leefhaptotherapie@gmail.com

Wat is haptonomie?

Haptonomie is een woord wat is samengesteld uit twee woorden: hapsis en nomos. Hapsis betekent tastzin/ gevoelszin, nomos is wet of regel. Haptonomie gaat dus over weet hebben van tasten en voelen.

Haptonomie gaat over voelen wat er in je lijf gebeurt. Ga ik er naartoe (JA) of ga ik er vanaf (NEE)? Dat voel je eigenlijk in alle situaties in je leven. Bij zoiets simpels als het kopen van kleding, of het luisteren naar muziek. Maar ook in relaties met anderen, als je voor jezelf een beslissing moet nemen, als je op straat iemand tegen komt, of als iemand je vraagt om iets voor hem of haar te doen. Haptonomie vraagt aandacht voor die gevoelsbeweging, zodat je die beweging kunt volgen. Ergens naar toe bewegen kan net zo goed voor je zijn als ergens vanaf bewegen. Als er aandacht voor de gevoelsbeweging is, zul je dichter bij jezelf blijven en beslissingen nemen die bij je passen.

Wordt haptotherapie vergoed?

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging VVH. Mijn behandelingen komen voor (gedeeltelijke) vergoeding bij de zorgverzekeraar in aanmerking. Informeer bij je eigen verzekering naar de hoogte van de vergoeding, of kijk op www.hapto.nl voor een overzicht. 
De factuur dien je aan mij te voldoen en zelf bij je verzekering in te dienen.

Benieuwd naar de andere mogelijkheden bij LEEF?