Haptonomische zwangerschapscursus

“Je samen in alle rust voorbereiden op de zwangerschap, bevalling en de eerste weken.”

Bij de cursus is er ruimte en aandacht voor het ouderpaar en toekomstige kindje. Samen bereiden jullie je voor op de zwangerschap, de bevalling zelf en de periode daarna. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding gaat over contact maken met jullie kindje. Al voor de geboorte. Dat contact is fijn, want zo voelt je kindje al tijdens de zwangerschap dat het welkom is. En dat bevordert een veilige hechting. Ouders leren al voor de geboorte af te stemmen op het kindje, leren wat het fijn vindt en nodig heeft. Na de geboorte hebben ouders daardoor het gevoel het kindje al te kennen en is het gemakkelijker om adequaat op de signalen van het kindje te reageren.

Praktische informatie

De begeleiding bestaat uit 5 sessies voor de geboorte en 1 erna. De eerste afspraak wordt meestal gepland rond de 20 weken zwangerschap, maar kan in overleg ook eerder of later plaatsvinden. Zodra je zwanger bent kun je contact opnemen om een afspraak te maken. Ook is het mogelijk om meer dan 6 sessies te plannen, allemaal afhankelijk van de wensen van de ouders.
Kom je er later in de zwangerschap achter dat haptonomische zwangerschapsbegeleiding iets voor jullie is? Geen probleem! Ook dan ben je welkom om je aan te melden. We bekijken samen op welke manier we de begeleiding vorm zullen geven.
Wel is het in principe zo dat beide ouders steeds aanwezig zijn tijdens de begeleiding. De begeleiding gaat steeds om afstemmen op elkaar (tussen beide ouders én tussen ouders en kind) en dus is de begeleiding niet in een groep. 

De eerste weken na de geboorte

Zes weken na de geboorte van het kindje komen jullie nog 1x op de praktijk. We blikken terug op de geboorte, hoe is die verlopen en hoe kijken jullie er op terug? Ook is er aandacht voor het (opnieuw) vormen van een gezin, voor bevestiging van het kindje en hoe je als ouders kunt afstemmen op de behoefte van jullie kindje.

Zwangerschap en bevalling

Je hele lijf verandert tijdens een zwangerschap. Soms gaan vrouwen fluitend door hun zwangerschap heen en soms valt het allemaal nogal tegen. Ook daar is aandacht voor. Hoe voelt de aanstaande moeder zich? En hoe kan haar partner haar ondersteunen als het allemaal lastiger wordt? 

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding biedt natuurlijk ook handvatten voor de geboorte van jullie kindje. Hoe kun je als bevallende vrouw ruimte maken om de baby geboren te laten worden? Hoe kun je omgaan met de pijn? Hoe kun jij in je kracht komen om de bevalling tot een goed einde te brengen en met een goed gevoel terug te kijken op deze intense gebeurtenis? Ook hierbij is steun door je partner heel belangrijk. Daar is dus ook veel aandacht voor. Hoe kun je als partner je bevallende vrouw ondersteunen en een actieve bijdrage leveren? Niet langs de zijlijn toekijken, maar écht samen bevallen!

Ervaring ouderpaar

(Zwanger van eerste kindje. Volgden de cursus haptonomische zwangerschapsbegeleiding)

“Via deze weg wil ik je toch nog een keer bedanken voor alle sessies en ook die van afgelopen maandag. Wat vond ik het heftig/ spannend, maar zoals je steeds hebt gedaan nam je ons zo fijn bij de hand en voelde we ons zo op ons gemak. Inmiddels zien we ook dat het effect op onze dochter heeft. Dus we hopen dat vast te kunnen houden. Nogmaals bedankt!”

Hoe kan ik een afspraak maken?

Bij LEEF kun je meteen zelf een digitale afspraak maken voor een intake haptotherapie of een eerste afspraak voor haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Heb je liever (eerst) direct contact bel dan naar 06-28340464 of mail naar leefhaptotherapie@gmail.com

Hoe ziet haptonomische zwangerschapsbegeleiding eruit bij LEEF?

De zwangere vrouw maakt direct een afspraak bij mij, vaak samen met hun partner (afhankelijk van de hulpvraag). In sessies van een uur richten we ons op het herkennen en doorbreken van patronen die de zwangere zelf als hinderlijk ervaart in haar dagelijks leven. De verbinding tussen het ouderpaar en het contact met het ongeboren kindje nemen we mee tijdens de sessies.

Dit doen we door middel van gerichte ervaringsoefeningen en aanraking op de behandelbank. Als de zwangere individueel wordt begeleid, zal ik haar aanraken. Als de partner ook betrokken is in de begeleiding, zal dat veelal door hem/ haar gebeuren.

Voorbereiden op de bevalling

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding gaat niet alleen om het leren kennen van jullie kindje en er contact mee leren maken, maar biedt natuurlijk ook handvatten voor de geboorte van jullie kindje. Hoe kun je als bevallende vrouw ruimte maken om de baby geboren te laten worden? Hoe kun je omgaan met de pijn? Hoe kun jij in je kracht komen om de bevalling tot een goed einde te brengen en met een goed gevoel terug te kijken op deze intense gebeurtenis? Ook hierbij is het heel erg belangrijk dat je je gesteund voelt door je partner. Daar is dus ook veel aandacht voor. Hoe kun je als partner je bevallende vrouw ondersteunen in dit proces en er een actieve bijdrage aan leveren?
Niet langs de zijlijn toekijken, maar écht samen bevallen!

De eerste weken na de geboorte

Zes weken na de geboorte van het kindje komen jullie nog 1x op de praktijk. We blikken terug op de geboorte, hoe is die verlopen en hoe kijken jullie er op terug? Ook is er aandacht voor het (opnieuw) vormen van een gezin, voor bevestiging van het kindje en hoe je als ouders kunt afstemmen op de behoefte van jullie kindje.

Wat is haptonomie?

Haptonomie is een woord wat is samengesteld uit twee woorden: hapsis en nomos. Hapsis betekent tastzin/ gevoelszin, nomos is wet of regel. Haptonomie gaat dus over weet hebben van tasten en voelen.

Haptonomie gaat over voelen wat er in je lijf gebeurt. Ga ik er naartoe (JA) of ga ik er vanaf (NEE)? Dat voel je eigenlijk in alle situaties in je leven. Bij zoiets simpels als het kopen van kleding, of het luisteren naar muziek. Maar ook in relaties met anderen, als je voor jezelf een beslissing moet nemen, als je op straat iemand tegen komt, of als iemand je vraagt om iets voor hem of haar te doen. Haptonomie vraagt aandacht voor die gevoelsbeweging, zodat je die beweging kunt volgen. Ergens naar toe bewegen kan net zo goed voor je zijn als ergens vanaf bewegen. Als er aandacht voor de gevoelsbeweging is, zul je dichter bij jezelf blijven en beslissingen nemen die bij je passen.

Informatie voor de aanstaande vader

Heb je het idee dat haptonomische zwangerschaps- begeleiding niets voor jou is? Lees dan hier deze leuke blog uit KiiND, geschreven door een vader!

Benieuwd naar de andere mogelijkheden bij LEEF?