Haptonomische
zwangerschapscursus
‘Voel je voorbereid!’

“Je samen in alle rust voorbereiden op de zwangerschap, bevalling en de eerste weken.”

Jij wilt je samen met je partner voorbereiden op de komst van jullie kindje. Contact maken met je baby is net zo belangrijk als de voorbereiding op zijn of haar geboorte en de kraamweek.

In de cursus ‘Voel je voorbereid’ komt het allemaal aan bod!

Je komt samen met je partner naar mijn praktijk en daar gaan we aan de slag. Een lekker praktische cursus waarbij voelen en ervaren centraal staat. Niet alleen voor jou als zwangere, juist ook voor je partner! Zodat hij/ zij zich onderdeel voelt van deze belangrijke periode in jullie leven.

Samen maken jullie contact met jullie kindje en ervaren jullie hoe jullie kindje daarop reageert. Jullie leren je kindje al echt kennen, nu het nog in de buik van moeder zit. Zo voelt het heel vertrouwd als jullie baby straks geboren is.

Ervaring aanstaande papa

(Zwanger van eerste kindje. Volgden de cursus ‘Voel je voorbereid!’ – 2024)

“Dat moment waarop ik voor het eerst zó bewust ons kindje voelde, zal ik nooit meer vergeten!”

Praktische informatie

De begeleiding bestaat uit 5 sessies voor de geboorte en 1 erna. De eerste afspraak wordt meestal gepland rond de 20 weken zwangerschap, maar kan in overleg ook eerder of later plaatsvinden. Zodra je zwanger bent kun je contact opnemen om een afspraak te maken. Ook is het mogelijk om meer dan 6 sessies te plannen, allemaal afhankelijk van de wensen van de ouders.

Kom je er later in de zwangerschap achter dat haptonomische zwangerschapsbegeleiding iets voor jullie is? Geen probleem! Ook dan ben je welkom om je aan te melden. We bekijken samen op welke manier we de begeleiding vorm zullen geven.

Deze cursus volg je samen, dus beide aanstaande ouders zijn steeds aanwezig. De begeleiding gaat steeds om afstemmen op elkaar (tussen beide ouders én tussen ouders en kind) en dus is de begeleiding niet in een groep.

De eerste weken na de geboorte

Zes weken na de geboorte van het kindje komen jullie nog 1x op de praktijk. We blikken terug op de geboorte, hoe is die verlopen en hoe kijken jullie er op terug? Ook is er aandacht voor het (opnieuw) vormen van een gezin, voor bevestiging van het kindje en hoe je als ouders kunt afstemmen op de behoefte van jullie kindje.

Geboorteproces

Natuurlijk is er ook veel aandacht voor het geboorteproces. Hoe werkt dat allemaal? Wat kunnen jullie verwachten? Ik geef eerlijke informatie over het proces (nee, geen “ik manifesteer de ideale geboorte, dus zal die er komen”) en over hoe jullie daar actief een onderdeel van zijn. Wat kunnen jullie doen om het proces gunstig te beïnvloeden, zonder ons blind te staren op “het moet thuis in bad”. Gewoon gedegen en realistisch voorbereid. Maar wel SAMEN. Daar gaan we voor. Zodat je als partner weet wat je kunt doen om je vrouw te ondersteunen.

Ervaring ouderpaar

(Zwanger van eerste kindje. Volgden de cursus ‘Voel je voorbereid!’)

“Via deze weg wil ik je toch nog een keer bedanken voor alle sessies en ook die van afgelopen maandag. Wat vond ik het heftig/ spannend, maar zoals je steeds hebt gedaan nam je ons zo fijn bij de hand en voelde we ons zo op ons gemak. Inmiddels zien we ook dat het effect op onze dochter heeft. Dus we hopen dat vast te kunnen houden. Nogmaals bedankt!”

Hoe kan ik een afspraak maken?

Als je deze cursus wilt volgen zijn jullie uiteraard van harte welkom! Je kunt direct een afspraak maken voor de eerste begeleiding via mijn online agenda. Je kunt me ook een mail sturen (leefhaptotherapie@gmail.com), of het online contactformulier invullen. Vermeld altijd je telefoonnummer, zodat ik je kan bellen om de afspraak in te plannen. Je kunt me ook rechtstreeks bellen op 06-28340464.
Zie je geen mogelijkheden in mijn online agenda? Neem dan ook even contact met me op. Op aanvraag geef ik deze cursus namelijk ook in de avond. 

'Voel je voorbereid!' Hoe ziet dat er praktisch uit?

Alle afspraken kom je samen met je partner. Er zijn 5 afspraken voor de geboorte van jullie kindje en 1 als jullie kindje ongeveer 6 weken oud is, die steeds ongeveer een uur duren. Steeds bespreken wat jullie op dat moment bezig houdt en gaan we heel praktisch aan de slag met contact maken (tussen jullie samen en/ of met jullie kindje) of voorbereiden op de geboorte van jullie kindje.

In tegenstelling tot de trajecten die ik aanbied, bestaat deze cursus uit losse afspraken. Je ontvangt na iedere sessie een factuur per mail die je rechtstreek aan mij voldoet. Vaak komt deze cursus voor vergoeding in aanmerking, lees hier meer onder het kopje Vergoedingen.
Kosten per sessie zijn € 95.

Voorbereiden op de bevalling

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding gaat niet alleen om het leren kennen van jullie kindje en er contact mee leren maken, maar biedt natuurlijk ook handvatten voor de geboorte van jullie kindje. Hoe kun je als bevallende vrouw ruimte maken om de baby geboren te laten worden? Hoe kun je omgaan met de pijn? Hoe kun jij in je kracht komen om de bevalling tot een goed einde te brengen en met een goed gevoel terug te kijken op deze intense gebeurtenis? Ook hierbij is het heel erg belangrijk dat je je gesteund voelt door je partner. Daar is dus ook veel aandacht voor. Hoe kun je als partner je bevallende vrouw ondersteunen in dit proces en er een actieve bijdrage aan leveren?
Niet langs de zijlijn toekijken, maar écht samen bevallen!

De eerste weken na de geboorte

Zes weken na de geboorte van het kindje komen jullie nog 1x op de praktijk. We blikken terug op de geboorte, hoe is die verlopen en hoe kijken jullie er op terug? Ook is er aandacht voor het (opnieuw) vormen van een gezin, voor bevestiging van het kindje en hoe je als ouders kunt afstemmen op de behoefte van jullie kindje.

Wat is haptonomie?

Haptonomie is een woord wat is samengesteld uit twee woorden: hapsis en nomos. Hapsis betekent tastzin/ gevoelszin, nomos is wet of regel. Haptonomie gaat dus over weet hebben van tasten en voelen.

Haptonomie gaat over voelen wat er in je lijf gebeurt. Ga ik er naartoe (JA) of ga ik er vanaf (NEE)? Dat voel je eigenlijk in alle situaties in je leven. Bij zoiets simpels als het kopen van kleding, of het luisteren naar muziek. Maar ook in relaties met anderen, als je voor jezelf een beslissing moet nemen, als je op straat iemand tegen komt, of als iemand je vraagt om iets voor hem of haar te doen. Haptonomie vraagt aandacht voor die gevoelsbeweging, zodat je die beweging kunt volgen. Ergens naar toe bewegen kan net zo goed voor je zijn als ergens vanaf bewegen. Als er aandacht voor de gevoelsbeweging is, zul je dichter bij jezelf blijven en beslissingen nemen die bij je passen.

Informatie voor de aanstaande vader

Heb je het idee dat haptonomische zwangerschaps- begeleiding niets voor jou is? Lees dan hier deze leuke blog uit KiiND, geschreven door een vader!

Benieuwd naar de andere mogelijkheden bij LEEF?