Je kindje in

stuitligging

Haptonomie bij een kindje in stuitligging

Soms ligt je baby in stuitligging. Bij bijvoorbeeld 30 weken zwangerschap komt dat nog heel vaak voor. Vanaf zo’n 34-35 weken is het fijn als de baby naar hoofdligging draait. Want, geboren worden met het hoofdje als eerst, geeft nu eenmaal de minste kans op complicaties.

Maar soms draait je baby niet vanzelf naar hoofdligging. En dan kan haptonomie uitkomst bieden! In een sessie van anderhalf uur gaan we kijken naar mogelijke oorzaken waarom je baby in stuit ligt. En gaan we door middel van haptonomische oefeningen ruimte maken in het lijf van de moeder. Ook nodigen we het kindje uit om zelf de draai te maken. Dit lijkt dus in niets op een uitwendige versie die door verloskundigen of gynaecologen wordt gedaan, waarbij van buitenaf geprobeerd wordt om je baby in een bepaalde houding ‘neer te leggen’.

Ervaring haptonomisch draaien

“We hebben heel goed nieuws, want de baby bleek al gedraaid te zijn voordat de versie in het ziekenhuis begon! Credits voor je haptonomie behandeling, dank je wel!”

– 36 weken zwanger tijdens de sessie haptonomisch draaien

Wat is nodig om te draaien voor het kindje?

Eigenlijk is dat heel simpel… ruimte en beweging. Om jullie kindje alle ruimte te geven om de draai te maken, is het belangrijk dat de moeder voldoende ruimte heeft in haar bekken. Tijdens de sessie ‘haptonomisch draaien’ beginnen we dan ook met ruimte maken in het lijf en met name het bekkengebied. Ik zal de partner leren om de moeder op een zachte en uitnodigende manier aan te raken. Op zo’n manier dat er meer ruimte ontstaat in haar lijf, bekken en schoot. De moeder kan verzachten en voelt vaak zelf dat ze heel anders in haar vel komt te zitten! Daarna leer ik jullie om samen de baby uit te nodigen om te draaien.

Mag jullie baby het tempo bepalen en op eigen kracht de beweging maken?
Laat jullie kindje voelen dat jullie alle vertrouwen hebben in zijn of haar kunnen! Samen wijzen jullie het de weg en je kindje mag op eigen kracht volgen.

Ervaring haptonomisch draaien

“Het was zó fijn om samen contact te hebben met onze baby, dat hebben we eerder in deze zwangerschap nog nooit zo ervaren!”

– 35 weken zwanger tijdens de sessie haptonomisch draaien

Wanneer kun je het beste haptonomisch draaien?

Je kunt bij elke zwangerschapsduur bij mij terecht voor deze vorm van ‘haptonomisch draaien’. Echter, de meest gunstige periode is zo’n 34-37 weken zwangerschapsduur. Maar ook als je al verder zwanger bent en je kindje ligt in een stuitligging, kun je nog bij mij terecht. Meestal lukt het om binnen een week een afspraak in te plannen.

Wanneer zien we resultaat?

Meestal draait de baby niet tijdens de sessie, hoewel een kindje vaak al wel ‘in beweging’ komt. De meeste kindjes draaien pas enkele uren of de nacht na de sessie. Omdat ik jullie aanleer om zelf de uitnodiging te maken, kunnen jullie dit thuis herhalen. Soms zal de baby, ook na herhaald uitnodigen, niet draaien. En wellicht heeft het daar een goede reden voor!

Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze manier van draaien. Wat we wel weten, is dat de methode die in het ziekenhuis gebruikt wordt, in ongeveer de helft van de gevallen effectief is (‘de versie lukt’). Mocht het haptonomisch draaien niet slagen en kies je alsnog voor een versie in het ziekenhuis, dan kunnen jullie je daarop haptonomisch voorbereiden. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat je minder pijn ervaart tijdens de versie en dat je beter kunt ontspannen. Daarmee vergroot de kans dat de versie slaagt.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Voor het plannen van een sessie haptonomisch draaien neem je liefst telefonisch contact met me op. Bel naar 06-28340464. Of stuur een mail (mét je telefoonnummer) naar leefhaptotherapie@gmail.com en ik neem contact met je op. Je kunt ook je gegevens invullen via dit contactformulier
Inplannen via de online agenda lukt niet voor deze afspraak.
Een afspraak duurt anderhalf uur en je komt altijd samen met je partner.

Wat zijn de kosten?

Een sessie ‘haptonomisch draaien’ duurt anderhalf uur en kost € 145. Soms wordt dit (gedeeltelijk) door de zorgverzekering vergoed. Kijk in je polis of je verzekerd bent voor haptotherapie. Mocht je vanuit de aanvullende verzekering recht hebben op vergoeding van een zwangerschapscursus en is dat budget nog niet opgebruikt? Ook dan kan de sessie (gedeeltelijk) vergoed worden.

Waarom draaien bij een stuitligging?

Als jullie baby in stuitligging ligt, kan dat extra spanning met zich meebrengen. Jullie moeten dan kiezen of je een versiepoging in het ziekenhuis wilt laten doen. En als jullie dat niet willen, of het kan (om wat voor reden dan ook) niet, sta je voor de keuze van een vaginale stuitbevalling of keizersnede. Beide brengen een risico met zich mee en dus wil je het liefst dat jullie baby met het hoofdje naar beneden ligt.

Benieuwd naar de andere mogelijkheden bij LEEF?