Je kindje in

de stuitligging

“Haptonomische mogelijkheden bij een kindje in stuitligging”

Bij een versiepoging zal de verloskundige van het ziekenhuis, of de gynaecoloog met haar of zijn handen via jouw buik je baby uit de stuitligging proberen te draaien. Je kindje wordt dan niet in een nieuwe houding gevraagd te gaan liggen, maar er in ‘neergelegd’. De haptonomische benadering is een hele andere! Je baby wordt niet in een houding geduwd. Nee, jullie gaan samen jullie kindje uitnodigen om zelf in een andere houding te komen. Door deze benadering, hebben jullie zelf de regie en heeft je baby de keuze: wel of niet draaien. Jullie kindje kan dit op zijn of haar eigen wijze en tempo doen, wat heel fijn voelt.

Wat is nodig om te draaien voor het kindje?

Eigenlijk is dat heel simpel… ruimte en beweging. Om jullie kindje alle ruimte te geven om de draai te maken, is het belangrijk dat de moeder voldoende ruimte heeft in haar bekken. Tijdens de sessie ‘haptonomisch draaien’ beginnen we dan ook met ruimte maken in het lijf en met name het bekkengebied. Ik zal de partner leren om de moeder op een zachte en uitnodigende manier aan te raken. Op zo’n manier dat er meer ruimte ontstaat in haar lijf, bekken en schoot. De moeder kan verzachten en voelt vaak zelf dat ze heel anders in haar vel komt te zitten! Daarna leer ik jullie om samen de baby uit te nodigen om te draaien.

Mag jullie baby het tempo bepalen en op eigen kracht de beweging maken?Laat jullie kindje voelen dat jullie alle vertrouwen hebben in zijn of haar kunnen! Samen wijzen jullie het de weg en je kindje mag op eigen kracht volgen.

Ervaring haptonomisch draaien

“We hebben heel goed nieuws, want de baby bleek al gedraaid te zijn voordat de versie in het ziekenhuis begon! Credits voor je haptonomie behandeling, dank je wel!”

– 36 weken zwanger tijdens de sessie haptonomisch draaien

Wanneer kun je het beste haptonomisch draaien?

Je kunt bij elke zwangerschapsduur bij mij terecht voor deze vorm van ‘haptonomisch draaien’. Echter, de meest gunstige periode is zo’n 34-37 weken zwangerschapsduur. Ook als pas later geconstateerd wordt dat je baby in stuitligging ligt, kun je nog bij mij terecht.

Wanneer zien we resultaat?

Meestal draait de baby niet tijdens de sessie, hoewel een kindje vaak al wel ‘in beweging’ komt. De meeste kindjes draaien pas enkele uren of de nacht na de sessie. Omdat ik jullie aanleer om zelf de uitnodiging te maken, kunnen jullie dit thuis herhalen. Soms zal de baby, ook na herhaald uitnodigen, niet draaien. En wellicht heeft het daar een goede reden voor!

Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze manier van draaien. Wat we wel weten, is dat de methode die in het ziekenhuis gebruikt wordt, in ongeveer de helft van de gevallen effectief is (‘de versie lukt’). Mocht het haptonomisch draaien niet slagen en kies je alsnog voor een versie in het ziekenhuis, dan kunnen jullie je daarop haptonomisch voorbereiden. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat je minder pijn ervaart tijdens de versie en dat je beter kunt ontspannen. Daarmee vergroot de kans dat de versie slaagt.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Bel naar 06-28340464 of mail naar leefhaptotherapie@gmail.com dan boeken we samen de afspraak in. Deze duurt anderhalf uur.

Wat zijn de kosten?

Een sessie ‘haptonomisch draaien’ duurt anderhalf uur. Klik hier voor de tarieven. Soms wordt dit (gedeeltelijk) door de zorgverzekering vergoed. Kijk in je polis of je verzekerd bent voor haptotherapie. Mocht je vanuit de aanvullende verzekering recht hebben op vergoeding van een zwangerschapscursus en is dat budget nog niet opgebruikt? Ook dan kan de sessie (gedeeltelijk) vergoed worden.

Waarom draaien bij een stuitligging?

Als jullie baby in stuitligging ligt, kan dat extra spanning met zich meebrengen. Jullie moeten dan kiezen of je een versiepoging in het ziekenhuis wilt laten doen. En als jullie dat niet willen, of het kan (om wat voor reden dan ook) niet, sta je voor de keuze van een vaginale stuitbevalling of keizersnede. Beide brengen een risico met zich mee en dus wil je het liefst dat jullie baby met het hoofdje naar beneden ligt.

Benieuwd naar de andere mogelijkheden bij LEEF?