Haptotherapie

(aanstaande) moeder

“Het contact met jezelf en het kindje verdiepen.”

Haptonomie gaat over voelen en over contact maken. Contact met jezelf, je eigen lijf, en de mensen of omgeving om je heen. Tijdens je zwangerschap draag je een klein kindje in je buik. Als zwangere heb je dus van nature al contact met je kindje. Je kindje voelt wat jij voelt, omdat je baby nog geen besef heeft dat het een autonoom persoon is. Voor je partner is dat contact helemaal niet zo vanzelfsprekend. Maar wél heel belangrijk. Het is voor voor jouw kindje belangrijk dat het al in de buik bevestigd wordt in zijn of haar bestaan.

Voorbereiden op wat gaat komen

Haptotherapie in de zwangerschap wordt individueel gevolgd door de aanstaande moeder. In sessies van een uur werken we aan de hulpvraag, waarbij we ons richten op het herkennen en doorbreken van patronen die de zwangere zelf als hinderlijk ervaart in haar dagelijks leven. Er is alle aandacht voor de moeder én de groeiende baby in haar buik. Het aantal sessies wat nodig is, is afhankelijk van de hulpvraag en wordt samen met de zwangere afgestemd. Wil je liever samen met je partner aan de slag? Dan is de cursus haptonomische zwangerschapsbegeleiding wellicht iets voor jullie.

Meerwaarde haptotherapie

Haptotherapie is een vorm van therapie die zich richt op voelen. Rondom de zwangerschap verandert er veel op alle vlakken in het leven van de (toekomstige) moeder. Haptotherapie kan helpen om afgestemd te raken op je behoeftes en de signalen van je en daar naar te handelen.

Responsief ouderschap

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding richt zich op herstel van het vermogen om te voelen en hier naar te handelen. Hierdoor zijn vrouwen beter toegerust voor alle uitdagingen tijdens de zwangerschap en daarna. Er wordt een stevige basis neergezet voor het kind doordat ouders adequaat leren reageren op de signalen die hun kind geeft, zodat het kind steeds opnieuw bevestigd wordt. Dit geeft een belangrijke basis voor een kind om mentaal gezond op te groeien.
Maar lang niet voor alle ouders is responsief ouderschap een vanzelfsprekendheid. Sterker nog, regelmatig zijn er problemen die voor een blokkade kunnen zorgen

Maak kennis met LEEF

Hoe kan ik een afspraak maken?

Bij LEEF kun je meteen zelf een digitale afspraak maken voor een intake haptotherapie of een eerste afspraak voor haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Heb je liever (eerst) direct contact bel dan naar 06-28340464 of mail naar leefhaptotherapie@gmail.com

Hoe werkt het?

De zwangere vrouw maakt direct een afspraak bij mij, vaak samen met hun partner (afhankelijk van de hulpvraag). In sessies van een uur richten we ons op het herkennen en doorbreken van patronen die de zwangere zelf als hinderlijk ervaart in haar dagelijks leven. De verbinding tussen het ouderpaar en het contact met het ongeboren kindje nemen we mee tijdens de sessies.

Dit doen we door middel van gerichte ervaringsoefeningen en aanraking op de behandelbank. Als de zwangere individueel wordt begeleid, zal ik haar aanraken. Als de partner ook betrokken is in de begeleiding, zal dat veelal door hem/ haar gebeuren.

Wat is haptonomie?

Haptonomie is een woord wat is samengesteld uit twee woorden: hapsis en nomos. Hapsis betekent tastzin/ gevoelszin, nomos is wet of regel. Haptonomie gaat dus over weet hebben van tasten en voelen.

Haptonomie gaat over voelen wat er in je lijf gebeurt. Ga ik er naartoe (JA) of ga ik er vanaf (NEE)? Dat voel je eigenlijk in alle situaties in je leven. Bij zoiets simpels als het kopen van kleding, of het luisteren naar muziek. Maar ook in relaties met anderen, als je voor jezelf een beslissing moet nemen, als je op straat iemand tegen komt, of als iemand je vraagt om iets voor hem of haar te doen. Haptonomie vraagt aandacht voor die gevoelsbeweging, zodat je die beweging kunt volgen. Ergens naar toe bewegen kan net zo goed voor je zijn als ergens vanaf bewegen. Als er aandacht voor de gevoelsbeweging is, zul je dichter bij jezelf blijven en beslissingen nemen die bij je passen.

Wordt haptotherapie vergoed?

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging VVH. Mijn behandelingen komen voor (gedeeltelijke) vergoeding bij de zorgverzekeraar in aanmerking. Informeer bij je eigen verzekering naar de hoogte van de vergoeding, of kijk op www.hapto.nl voor een overzicht. 
De factuur dien je aan mij te voldoen en zelf bij je verzekering in te dienen.

Benieuwd naar de andere mogelijkheden bij LEEF?