Zwangerschap
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Iedere ouder gunt zijn of haar kind de beste start. Een veilige omgeving om op te groeien en de wereld te ontdekken. Het ontdekken van die wereld is soms spannend, maar met een ouderpaar wat is afgestemd op de behoeften van het kindje durft het kindje zijn of haar grenzen steeds verder te verleggen. Er is immers altijd een veilige haven om terug te komen.
Contact maken
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding gaat over contact maken met jullie kindje. Al voor de geboorte. Dat contact is fijn, want zo voelt je kindje al tijdens de zwangerschap dat het welkom is. En dat bevordert een veilige hechting.
Ouders leren al voor de geboorte af te stemmen op het kindje, leren wat het fijn vindt en nodig heeft. Na de geboorte hebben ouders daardoor het gevoel het kindje al te kennen en is het gemakkelijker om adequaat op de signalen van het kindje te reageren.
Als een kind veilig gehecht is, is het in zijn of haar latere leven beter bestand tegen de moeilijkheden die ongetwijfeld op zijn of haar pad zullen komen. Een veilige hechting zorgt voor een veilig en vertrouwd basisgevoel bij het kind, wat het zal meenemen als volwassene. Er is een basis om altijd op terug te kunnen vallen.
Dat leren kennen van jullie baby gaat via de buik van de moeder. Je partner zal jouw buik en (via de buikwand) jullie kindje aanraken op een respectvolle en uitnodigende manier. Natuurlijk ga je ook zelf bewust contact maken met je baby.
Aanraken is tijdens de begeleiding dan ook een belangrijk onderdeel. In principe is het meestal je partner die jou aanraakt, soms zal de therapeut (na toestemming) ook aanraken.
Zwangerschap
Je hele lijf verandert tijdens een zwangerschap. Soms gaan vrouwen fluitend door hun zwangerschap heen en soms valt het allemaal nogal tegen. Ook daar is aandacht voor. Hoe voelt de aanstaande moeder zich? En hoe kan haar partner haar ondersteunen als het allemaal lastiger wordt? Partners hebben dus een hele actieve en belangrijke rol!
Bevalling
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding gaat niet alleen om het leren kennen van jullie kindje en er contact mee leren maken, maar biedt natuurlijk ook handvatten voor de geboorte van jullie kindje. Hoe kun je als bevallende vrouw ruimte maken om de baby geboren te laten worden? Hoe kun je omgaan met de pijn? Hoe kun jij in je kracht komen om de bevalling tot een goed einde te brengen en met een goed gevoel terug te kijken op deze intense gebeurtenis? Ook hierbij is het heel erg belangrijk dat je je gesteund voelt door je partner. Daar is dus ook veel aandacht voor. Hoe kun je als partner je bevallende vrouw ondersteunen in dit proces en er een actieve bijdrage aan leveren?
Niet langs de zijlijn toekijken, maar écht samen bevallen!
De eerste weken na geboorte
Zes weken na de geboorte van het kindje komen jullie nog 1x op de praktijk. We blikken terug op de geboorte, hoe is die verlopen en hoe kijken jullie er op terug? Ook is er aandacht voor het (opnieuw) vormen van een gezin, voor bevestiging van het kindje en hoe je als ouders kunt afstemmen op de behoefte van jullie kindje.
Praktisch
De begeleiding bestaat uit 5 sessies voor de geboorte van het kindje en 1 erna. De eerste afspraak wordt meestal gepland rond de 20 weken zwangerschap, maar kan in overleg ook eerder of later plaatsvinden. Zodra je zwanger bent kun je contact opnemen om een afspraak te maken. Ook is het mogelijk om meer dan 6 sessies te plannen, allemaal afhankelijk van de wensen van de ouders.
Kom je er later in de zwangerschap achter dat haptonomische zwangerschapsbegeleiding iets voor jullie is? Geen probleem! Ook dan ben je welkom om je aan te melden. We bekijken samen op welke manier we de begeleiding vorm zullen geven.
Wel is het in principe zo dat beide ouders steeds aanwezig zijn tijdens de begeleiding. De begeleiding gaat steeds om afstemmen op elkaar (tussen beide ouders én tussen ouders en kind) en dus is de begeleiding individueel.
Meer over de tarieven vind je hier.
Geen groep waarin iedereen andere wensen en behoeften heeft, maar een uur waarin jullie drieën (ouders én kind) centraal staan!

Begeleiding bij (extreme) angst, een traumatische ervaring of bij verlies van een eerder kindje
Soms is er door jullie eerdere ervaringen meer aan de hand. Juist dan kan haptonomische zwangerschapsbegeleiding, of individuele haptotherapie van grote waarde zijn! Lees hier verder.
Informatie voor de aanstaande vader
Heb je het idee dat haptonomische zwangerschaps- begeleiding niets is voor jou? Lees dan hier deze leuke blog uit KiiND, geschreven door een vader!
