meer weten
Professionals
Meerwaarde van haptotherapie voor jouw patiënt/cliënt
Het laten opgroeien van een gezonde generatie, begint met de zorg voor hun moeders.
Al prenataal! Ik ben er van overtuigd dat als een moeder zich goed voelt, het kindje in haar buik zich ook goed voelt. Daarom bundel ik mijn kennis en kunde over verloskunde en haptonomie. Ik ben gespecialiseerd in het haptotherapeutisch begeleiden van zwangeren, omdat ik graag wil dat kinderen zich welkom weten. Want kinderen die zich welkom weten, kunnen zich ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen.
Haptotherapie gaat over voelen en contact maken. Contact met je eigen lijf en je gevoelens. Maar ook contact met anderen, waaronder het groeiende kindje in de buik van moeder.
Haptotherapie en zwangerschap
Vrouwen met een eerdere traumatische bevallingservaring, met verlies in de vorige of huidige zwangerschap. Vrouwen die het gevoel hebben dat ze zich niet goed kunnen hechten aan het kindje in hun buik, of psychische / lichamelijke klachten ervaren.
Al deze vrouwen hebben moeite om voelend aanwezig te zijn in hun lijf. Hun lijf voelt niet als de veilige basis die ze nodig hebben. Niet alleen in de zwangerschap, maar zeker ook tijdens de bevalling én daarna!
Ik help hen deze moeilijke periode door te komen. En dat doe ik door samen met hen hun eigen kracht weer op te zoeken. Zodat ze voelen wat hun lijf hen vertelt en dit te vertalen naar het dagelijks leven.
Ook gaan we samen kijken naar de komende geboorte en wat de zwangere nodig heeft om die geboorte krachtig en met zelfvertrouwen in te gaan. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar haptotherapie in de zwangerschap dat aantoont dat angst voor de bevalling afneemt door het volgen van haptonomische zwangerschapsbegeleiding.
Tijdens mijn begeleiding is er, indien nodig en gewenst, natuurlijk ook aandacht voor de partner! Hoe kan hij/ zij contact maken met het kindje in de buik en de zwangere ondersteunen? Juist tijdens de geboorte is die ondersteunende rol heel belangrijk, terwijl vele partners zich ‘aan de zijlijn’ voelen staan. Dat is niet nodig, sterker nog, dat is helemaal niet wenselijk! Juist de verbinding tussen de aanstaande ouders kan er voor zorgen dat de barende nog meer in haar kracht komt.