meer weten

Professionals

Meerwaarde van haptotherapie voor jouw patiënt/cliënt

Het laten opgroeien van een gezonde generatie, begint met de zorg voor hun moeders.
Al prenataal! Ik ben er van overtuigd dat als een moeder zich goed voelt, het kindje in haar buik zich ook goed voelt. Daarom bundel ik mijn kennis en kunde over verloskunde en haptonomie. Ik ben gespecialiseerd in het haptotherapeutisch begeleiden van zwangeren, omdat ik graag wil dat kinderen zich welkom weten. Want kinderen die zich welkom weten, kunnen zich ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen. 

Haptotherapie gaat over voelen en contact maken. Contact met je eigen lijf en je gevoelens. Maar ook contact met anderen, waaronder het groeiende kindje in de buik van moeder. 

Haptotherapie en zwangerschap
Vrouwen met een eerdere traumatische bevallingservaring, met verlies in de vorige of huidige zwangerschap. Vrouwen die het gevoel hebben dat ze zich niet goed kunnen hechten aan het kindje in hun buik, of psychische / lichamelijke klachten ervaren. 
Al deze vrouwen hebben moeite om voelend aanwezig te zijn in hun lijf. Hun lijf voelt niet als de veilige basis die ze nodig hebben. Niet alleen in de zwangerschap, maar zeker ook tijdens de bevalling én daarna!

Ik help hen deze moeilijke periode door te komen. En dat doe ik door samen met hen hun eigen kracht weer op te zoeken. Zodat ze voelen wat hun lijf hen vertelt en dit te vertalen naar het dagelijks leven.

Ook gaan we samen kijken naar de komende geboorte en wat de zwangere nodig heeft om die geboorte krachtig en met zelfvertrouwen in te gaan. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar haptotherapie in de zwangerschap dat aantoont dat angst voor de bevalling afneemt door het volgen van haptonomische zwangerschapsbegeleiding. 
Tijdens mijn begeleiding is er, indien nodig en gewenst, natuurlijk ook aandacht voor de partner! Hoe kan hij/ zij contact maken met het kindje in de buik en de zwangere ondersteunen? Juist tijdens de geboorte is die ondersteunende rol heel belangrijk, terwijl vele partners zich ‘aan de zijlijn’ voelen staan. Dat is niet nodig, sterker nog, dat is helemaal niet wenselijk! Juist de verbinding tussen de aanstaande ouders kan er voor zorgen dat de barende nog meer in haar kracht komt. 

Welke begeleiding is mogelijk?

Individuele therapie voor de zwangere, waarbij we één op één werken aan de problematiek die speelt. Bij iedere sessie kijken we vooral naar wat er nu speelt en hoe ze daar mee om kan gaan. ‘Diep graven’ in haar verleden is tijdens een zwangerschap meestal niet helpend. We nemen het verleden mee als we vooruit kijken. De baby zal steeds een prominente rol spelen tijdens de behandeling.
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding wordt door het ouderpaar samen gevolgd. Hier staat contact maken met het kindje en voorbereiden op de bevalling centraal. Deze vorm is minder geschikt als er echt sprake is van problematiek.
Bij een kindje in stuitligging is een losse sessie mogelijk om de baby uit te nodigen om te draaien. Het ouderpaar bezoekt samen mijn praktijk waarin ik hen aanleer hoe ze dit uitnodigen thuis kunnen herhalen. Het is ook een fijne voorbereiding op een versiepoging. Vrouwen geven aan zich veel meer ontspannen te voelen tijdens een eventuele versie, waardoor deze meer kans van slagen heeft. 

Contra indicaties
Er zijn een aantal situaties waarin haptotherapie niet de aangewezen vorm van therapie is. Denk hierbij aan ernstige psychiatrische problematiek die (met of zonder medicatie) niet goed onder controle is. Als er sprake is van ernstige (drugs)verslaving is het voelend vermogen onder invloed van de drugs aangetast en is haptotherapie niet mogelijk. 

Verder is de draagkracht tijdens het dieptepunt van een depressie vaak onvoldoende om haptotherapie aan te gaan. Ook is er te weinig voelend vermogen om zinvol haptotherapie te kunnen geven. Soms is haptotherapie wel een goede aanvulling op psychotherapie. 

Overleg
Indien je als zorgverlener twijfelt of haptotherapeutische begeleiding geschikt is voor je cliënt/ patiënt, neem dan gerust contact met me op. Ik denk graag mee!


Nascholing voor geboortewerkers

Het belang van écht contact tussen zorgverlener en cliënt

Wanneer je als zorgverlener evenwichtig in je vak en in het leven staat, kun je je patiënt/ cliënt beter ondersteunen.  Om zwangeren dus goed te kunnen begeleiden, is het belangrijk om goed in contact te zijn met je eigen lijf, je gevoel, je patronen en je behoeften. Daarom bied ik een nascholing aan speciaal voor professionals in de geboortezorg. 

Klik hier om meer te lezen.