Zwangerschap

Je kindje in stuitligging

Als jullie baby in stuitligging ligt, kan dat extra spanning met zich meebrengen. Jullie moeten dan kiezen of je een versiepoging in het ziekenhuis wilt laten doen. En als jullie dat niet willen, of het kan (om wat voor reden dan ook) niet, sta je voor de keuze van een vaginale stuitbevalling of keizersnede. Beide brengen een risico met zich mee en dus wil je het liefst dat jullie baby met het hoofdje naar beneden ligt.

Haptonomie en stuitligging
Bij een versiepoging zal de verloskundige van het ziekenhuis, of de gynaecoloog met haar of zijn handen via jouw buik je baby proberen te draaien. Je kindje wordt dan niet in een nieuwe houding gevraagd te gaan liggen, maar er in ‘neergelegd’.

De haptonomische benadering is een hele andere! Je baby wordt niet in een houding geduwd. Nee, jullie gaan samen jullie kindje uitnodigen om zelf in een andere houding te komen. Door deze benadering, hebben jullie zelf de regie en heeft je baby de keuze: wel of niet draaien. Jullie kindje kan dit op zijn of haar eigen wijze en tempo doen, wat heel fijn voelt.

Wat is nodig om te draaien?
Eigenlijk is dat heel simpel… ruimte en beweging.
Om jullie kindje alle ruimte te geven om de draai te maken, is het belangrijk dat de moeder voldoende ruimte heeft in haar bekken. Tijdens de sessie ‘haptonomisch draaien’ beginnen we dan ook met ruimte maken in het lijf en met name het bekkengebied. Ik zal de partner leren om de moeder op een zachte en uitnodigende manier aan te raken. Op zo’n manier dat er meer ruimte ontstaat in haar lijf, bekken en schoot. De moeder kan verzachten en voelt vaak zelf dat ze heel anders in haar vel komt te zitten! Daarna leer ik jullie om samen de baby uit te nodigen om te draaien.

Wanneer zien we resultaat?
Meestal draait de baby niet tijdens de sessie, hoewel een kindje vaak al wel ‘in beweging’ komt. De meeste kindjes draaien pas enkele uren of de nacht na de sessie. Omdat ik jullie aanleer om zelf de uitnodiging te maken, kunnen jullie dit thuis herhalen. Soms zal de baby, ook na herhaald uitnodigen, niet draaien. En wellicht heeft het daar een goede reden voor!

Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze manier van draaien. Wat we wel weten, is dat de methode die in het ziekenhuis gebruikt wordt, in ongeveer de helft van de gevallen effectief is (‘de versie lukt’). Mocht het haptonomisch draaien niet slagen en kies je alsnog voor een versie in het ziekenhuis, dan kunnen jullie je daarop haptonomisch voorbereiden. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat je minder pijn ervaart tijdens de versie en dat je beter kunt ontspannen. Daarmee vergroot de kans dat de versie slaagt.

Praktisch
Je kunt bij elke zwangerschapsduur bij mij terecht voor deze vorm van ‘haptonomisch draaien’. Echter, de meest gunstige periode is zo’n 34-37 weken zwangerschapsduur. Ook als pas later geconstateerd wordt dat je baby in stuitligging ligt, kun je nog bij mij terecht.
Tijdens de sessie ligt de zwangere op de behandelbank, bij voorkeur met blote benen en blote buik (ondergoed en shirt kunnen aan blijven).  Neem ook altijd een (grote) handdoek mee. 

Kosten
Een sessie ‘haptonomisch draaien’ duurt anderhalf uur. Klik hier voor de tarieven. Soms wordt dit (gedeeltelijk) door de zorgverzekering vergoed. Kijk in je polis of je verzekerd bent voor haptotherapie. Mocht je vanuit de aanvullende verzekering recht hebben op vergoeding van een zwangerschapscursus en is dat budget nog niet opgebruikt? Ook dan kan de sessie (gedeeltelijk) vergoed worden. 

“We hebben heel goed nieuws, want de baby bleek al gedraaid te zijn voordat de versie [in het ziekenhuis] begon!
Credits voor je haptonomie behandeling, dank je wel!”
– 36 weken zwanger tijdens de sessie haptonomisch draaien

Mag jullie baby het tempo bepalen? Mag hij of zij op eigen kracht de beweging maken?

Laat jullie kindje voelen dat jullie alle vertrouwen hebben in zijn of haar kunnen! Samen wijzen jullie het de weg en je kindje mag op eigen kracht volgen. Gewoon omdat hij het kan!