meer weten
Haptotherapie
Haptotherapie is therapie die gebaseerd is op de haptonomie. Het doel van haptotherapie is dan ook om je bewust te maken, of opnieuw bewust te maken, van de gevoelsbewegingen die voelbaar zijn in je lijf.
Baby’s zijn heel trouw aan hun JA of NEE. Zij voelen die feilloos aan en laten dit ook merken (door bijvoorbeeld te huilen). Maar sommigen van ons hebben vroeger al snel afgeleerd om hun gevoelsbeweging te volgen. Bijvoorbeeld doordat hun ouders iets anders van hen leken te vragen dan wat ze als kind eigenlijk wilden. Het kind ging zich aanpassen en negeerde het gevoel (want dat zal wel niet kloppen). Daardoor vertrouwt het minder goed op zichzelf. Anderen zijn het in de loop van hun leven afgeleerd om op hun gevoel te vertrouwen, bijvoorbeeld door vervelende gebeurtenissen zoals een trauma, of bij chronische pijn.
Haptotherapie helpt je om weer terug te komen bij je basis en te vertrouwen op je eigen gevoel.
Luisteren naar je lichaam
De wereld van vandaag de dag kent veel effectiviteit en maar weinig affectiviteit. Altijd maar streven naar meer, zonder werkelijk stil te staan bij wat echt belangrijk voor je is. Veel mensen gaan voorbij aan de lichamelijke signalen die ze krijgen van hun lijf. Maar als je je hebt afgesloten om er naar te luisteren, of als je de signalen zelfs helemaal niet meer voelt, is het goed om terug te gaan naar de basis. Je eigen lijf voelen en luisteren naar wat het te vertellen heeft. Daarin is het antwoord te vinden. Zo kun je weer leren te handelen op een manier die bij jou past. Je LEEFT.
Hoe werkt het?
Om je weer in contact te brengen met je basale voelen, zal ik je aanraken. Affectieve aandacht en bevestiging laat je weer groeien in een basaal zelfvertrouwen: namelijk “Ik ben goed zoals ik ben”. Daardoor leer je bijvoorbeeld je grenzen beter te bewaken of om te openen in contact.
We werken met ervaringsoefeningen om je bewust te maken hoe je reageert in bepaalde situaties. Of we werken met aanraking; figuurlijk door middel van een gesprek of lijfelijk op de behandelbank. Want door de huid kan naar buiten komen wat zich van binnen afspeelt, maar ook andersom: door een aanraking via de huid kun je in je binnenste worden geraakt.
Haptotherapie en het christelijk geloof
Sommige mensen vragen zich af of en hoe, haptotherapie en het christelijk geloof samen kunnen gaan. Zelf geloof ik dat het mooi is als je kunt leven vanuit jezelf, de kracht die je gegeven is en in verbondenheid met jezelf en je naasten. Maar, ik vind het lastig om dit goed en helder te kunnen onderbouwen vanuit de Bijbel.
Op deze website kun je hier meer over lezen.



Indicaties voor haptotherapie
Met welke klachten kun je bij een haptotherapeut terecht?
- Niet lekker in je vel zitten
- Niet weten wat je wilt of voelt
- Moeite met grenzen aangeven
- Negatief zelfbeeld
- Problemen met intimiteit en nabijheid
- Relationele problemen
- Veel stress ervaren (overspannenheid)
- Verlies van vertrouwen in eigen kunnen als gevolg van pijn, lichamelijke of psychische overbelasting (burn-out)
- Problemen met accepteren van verlies, ziekte of handicap
- Lichamelijke klachten met mogelijk psychosomatische oorzaak (zoals vermoeidheid, nek-, rug- of schouderklachten, spanningshoofdpijn, hoge bloeddruk of buikpijn)
- Eetstoornissen
Heb je klachten die hier niet beschreven zijn?
Neem gerust contact met me op om te zien wat ik voor je kan betekenen.
meer weten
Wat is haptonomie
Haptonomie is een woord wat is samengesteld uit twee woorden: hapsis en nomos. Hapsis betekent tastzin/ gevoelszin, nomos is wet of regel. Haptonomie gaat dus over weet hebben van tasten en voelen.
Haptonomie gaat over voelen wat er in je lijf gebeurt. Ga ik er naartoe (JA) of ga ik er vanaf (NEE)? Dat voel je eigenlijk in alle situaties in je leven. Bij zoiets simpels als het kopen van kleding, of het luisteren naar muziek. Maar ook in relaties met anderen, als je voor jezelf een beslissing moet nemen, als je op straat iemand tegen komt, of als iemand je vraagt om iets voor hem of haar te doen. Haptonomie vraagt aandacht voor die gevoelsbeweging, zodat je die beweging kunt volgen. Ergens naar toe bewegen kan net zo goed voor je zijn als ergens vanaf bewegen. Als er aandacht voor de gevoelsbeweging is, zul je dichter bij jezelf blijven en beslissingen nemen die bij je passen.
“Sinds de therapie durf ik steeds meer écht te voelen
en daar naar te handelen”
– Vrouw, 33 jaar