Ervaringen

Cliënten aan het woord

Ervaringen

Haptotherapie is bij veel mensen onbekend. Dan kan het lastig zijn om je een voorstelling te maken van de therapie, wat die inhoudt of hoe die ervaren wordt. Daarom deel ik hier een aantal ervaringsverhalen van cliënten die kortere of langere tijd haptotherapie bij mij hebben gevolgd (uiteraard met toestemming). Hopelijk geeft dat wat meer duidelijkheid. Als je vragen hebt neem dan gerust contact met me op.

“De sessies bij Martine heb ik als zeer prettig en nuttig ervaren.”


 Ervaringen na begeleiding in de zwangerschap 

Via mail ontvangen:
“Via deze weg wil ik je toch nog een keer bedanken voor alle sessies en ook die van afgelopen maandag. Wat vond ik het heftig/ spannend, maar zoals je steeds hebt gedaan nam je ons zo fijn bij de hand en voelde we ons zo op ons gemak. Inmiddels zien we ook dat het effect op … [dochter] heeft. Dus we hopen dat vast te kunnen houden. Nogmaals bedankt!”

 – Ouderpaar, zwanger van eerste kindje. Volgden de cursus haptonomische zwangerschapsbegeleiding Toen ik in pure paniek contact opnam met Martine omdat onze baby ineens in stuit lag rond 35 weken, konden wij zelfs in het weekend snel bij haar langskomen voor een sessie. Zo fijn! Dat op zichzelf nam al veel stress weg. De sessie was heel fijn, ontspannend voor mij en ook mooi en intiem. De baby draaide niet tijdens de sessie maar wel in de dagen erna. Hierdoor kon ik een versie in het ziekenhuis voorkomen. Een mooie bijkomstigheid was dat mijn partner en ik tijdens de sessie en de dagen erna nader tot elkaar kwamen vanwege de oefeningen die we deden.
Martine was heel rustig en lief, precies wat ik op dat moment nodig had. – Ouderpaar, zwanger van tweede kindje in stuitliggingErvaringen na haptotherapie “Na mijn burn-out heb ik dankzij LEEF een betere basis om mijn ‘normale’ leven weer op te pikken. Waar ik altijd alles op wilskracht en doorzettingsvermogen heb bereikt heb ik nu een betere levensstijl. Bij Martine heb ik geleerd om MET mijn lichaam te leven en er naar te luisteren. Ik begrijp nu mijn grenzen en dat geeft mij veel rust. 

Ondanks dat ik eerst huiverig was voor een alternatieve benadering ben ik zeer positief verrast. Door kleine oefeningen en punten waar ik op moest letten maakten wij snel progressie. Van daaruit konden wij samen mijn basis versterken.”

– Man, 43 jaar 

“Voelen wat er in je lijf gebeurt. Dat kan ik toch best goed? Ik ben toch immers een gevoelsmens? Maar écht voelen, de rust nemen om te ervaren wat ik voel en ook daadwerkelijk naar dat gevoel handelen, is lastiger dan ik dacht. De sessies bij Martine hebben mij hier enorm bij geholpen. Ik neem nu vaker de tijd en de rust om echt stil te staan bij hoe ik me voel en ga veel minder aan mijn gevoel voorbij. De keuzes die ik nu wel of juist niet maak zijn mijn eigen keuzes, omdat ik het zo voel en niet omdat ik bijvoorbeeld wil voldoen aan eventuele verwachtingen van anderen. Dit geeft rust en zelfvertrouwen.  

Martine is een vriendelijke, warme en professionele haptotherapeut die me heeft laten ervaren hoe mijn lichaam allerlei signalen afgeeft en hoe ik naar die signalen kan handelen. Martine kan goed luisteren en prikkelende vragen stellen die je laten nadenken over je eigen gevoel, emoties en handelen. Martine vult niet in wat zij denkt dat helpend is, maar laat jou zelf voelen, ervaren en ontdekken wat helpend is. Dit zorgt ervoor dat je meer bewust en met meer motivatie aan de slag gaat met jouw eigen ontwikkelpunten.”

– Vrouw, 33 jaar

“De sessies bij Martine heb ik als zeer prettig en nuttig ervaren. Allereerst vond ik de gesprekken zeer fijn. Ik kreeg ik van haar veel begrip maar ook werkte het praten als een spiegel en maakte bij mij veel emoties los. De lichamelijke oefeningen die plaats vinden tijdens elke sessie waren een fijne aanvulling voor het praten. Ze waren confronterend en leerzaam. Ik neem elke dag mee wat ik hierbij geleerd heb.

Zo leerde ik bijvoorbeeld mijn grenzen beter te bewaken; bewust te zijn hoe ik mezelf ten opzichte van mijn omgeving plaats, letterlijk en figuurlijk. Hoe ver ik ga ten koste van mijn psychische en lichamelijke welzijn, luisterend naar een externe en geen interne kompas. Dankzij de gesprekken en oefeningen ben ik dieper in mezelf gegaan qua emoties en behoeften. Ik raad mensen van harte aan om deze soort van therapie te proberen.” 

– Vrouw, 50 jaar

“Ik heb de behandelingen van Martine als fijn ervaren. Naast dat ze de juiste vragen weet te stellen, voelde ik me al snel op mijn gemak. Na een aantal sessies merkte ik zeker al verschil en het fijne is dat je het meteen toe kan passen in het dagelijks leven.” – Vrouw, 33 jaar 

“De afgelopen maanden heb ik Haptotherapie gehad. Hoewel ik het best spannend vond is het me meegevallen en vind ik het absoluut niet vaag. Het heeft bij mij veel emoties losgemaakt, vooral bij de eerste behandeling op de bank. Martine heeft toen haar hand op mn rug gelegd en zei: fijn he zo,n steuntje in de rug! In het begin was het een zware therapie door al de emoties die boven kwamen, maar gaande de tijd leerde ik beter met mezelf om te gaan en beter te voelen wat het dagelijks leven met mij deed. Mede door de gesprekken met Martine heb ik het positief ervaren.”

– Vrouw, 61 jaar